90 jaar Theatergeschiedenis


Op 6 Maart 1931 werd Christelijke Toneelvereniging Door Oefening Beter opgericht. Op het moment van oprichten was de naam nog Christelijke Reciteervereniging, dit omdat toneel en kerk natuurlijk nog niet goed door één deur konden in die tijd.  In de vele jaren die daarop volgden, zijn er heel erg veel voorstellingen opgevoerd. Dit gebeurde vaak onderin het Trefpunt van de oude Goede Herderkerk, nu De Ark. Jarenlang speelde de vereniging kluchten die veel publiek trokken, we waren berucht in heel Nijkerk en omstreken. Één van de bekendste uitvoeringen was die van Jane Eyre in 1946. Een stuk dat heel erg veel van de leden vergde omdat het heel lang duurde, van vroeg in de avond tot diep in de nacht. Desalniettemin zat gebouw Volksheil stampvol met 1600 toeschouwers verdeeld over vier avonden. Deze toeschouwers kwamen vanuit heel Nederland!

Vele bekende gezichten passeerden de revue, kluchten en blijspelen werden in het kleine theaterzaaltje ten gehore gebracht. Maar ook rondwandelen in Dickens-stijl op de Nijkerkse kerstmarkt en als vertier voor de Oranjevereniging van Bunschoten-Spakenburg.

Dat is na 90 jaar onveranderd gebleven, we hadden nog steeds een mooie vaste groep publiek. Totdat Nederland en dus ook Nijkerk te maken kreeg met de Coronapandemie. De voorstellingen gingen helaas niet meer door. Langzamerhand begon het verenigingsleven daardoor ook deels uit elkaar te vallen. Een aantal leden van de oude garde is dit tegengegaan en mede daardoor speelden we op 24 en 25 mei 2023 weer onze eerste voorstelling (‘wat zeg je?’) Na 3 lange jaren wachten.

Huh? Dit stuk was géén klucht, klopt dat? Yes! Binnen de groep kwam het gevoel dat we wat nieuws wilden neerzetten, nieuw publiek kennis te laten maken met ons en andere stukken dan kluchten. Theatermaken werd het idee, met zang, dans én spel! Onze regisseuse Freija Poll hielp ons dat jaar met haar afstudeervoorstelling ‘wat zeg je?’, wat het begin was van een grote verandering binnen de club. De club werd omgedoopt van Christelijke Toneelvereniging naar Theatergroep DOB, tijd voor verandering en dat kwam er zeker!

Het volgende seizoen (2023-2024) bracht ons namelijk een verdubbeling van het aantal leden en een zélfgeschreven stuk door DOB’ers San-Loiza Ploegman en Erik Vedder. Met eigen geschreven liedjes, nieuwe teksten op bestaande liedjes, geheel eigen karakters en typetjes.

Wat de toekomst zal brengen, dat weten wij natuurlijk nog niet, maar dat het positief zal zijn is zeker. Gaan jullie met ons mee het theater in?

Toneelvereniging DOB op de Nijkerkse Kerstmarkt
Groepsfoto Toneelvereniging DOB backstage
Dob-leden onder een wit doek ter promotie van de voorstelling 'het kon hier wel spoken' Geraldine van de Pol, Michael Janssen, Willeke Rakhorst, Perry Boomsma, Edwin van Meerveld, Ellis van de Bunt, Annemarie Teuben, Henk Hark, Erik Vedder, Willeke de Gra
Krantenartikelen over toneelvereniging theatergroep DOB uit Nijkerk

Maak jouw eigen website met JouwWeb